Tuesday, 27 December 2016

Segmen Pencarian Bloglist 2017 Blog Cik Zue



http://blogcikzue.blogspot.my/2016/12/segmen-pencarian-bloglist-2017-blog-cik.html
Nak joinn boleh laahhh
 KLIK BANNER


Wednesday, 21 December 2016

Marini Beautician



hai bloggers and my followers , ada benda saya nak korank tolom ni , means tolom follow my instagram and also my page , saya seorang agent dropship jam dan jugak dianz legacy , so disini saya nak cerita serba sedikit lah tentang bisnes yang saya join ni , ada kelebihan nya , banyak kelebihannya nak lagi saya ni student yang menmang kurang duit . Walaupun saya boleh je mintak dengan mak ayah saya , but saya lebih untuk memilih berdikari sendiri, sometimes kita akan rasa segan tao asyik mintak dengan mak ayah je .
 

okayy awak boleh tengok di atass that is my board picture of my business , biler join ni purata income yang saya dapat ada lah jugak dalam rm50 seminggu , "ishh sikitnya kak" , haha menmang lah sikit sebab saya jarang promote , dropship ni senang je kerja nyer , korank just promote apa yang produk supplier korank jual , hanya main fon and promote korank dah dapat duit , lagi banyak korank promote , lagi ramai orang tengok , lagi ramai orang pm/dm/whatsapp korank untuk order n then u already get ur komisyen , purata komisyen rm20-rm100 , tengok atas jenis produk dan jam yang korank jual . Kadang-kadang ada rasa jugak putus asa , sebab nak dapatt CUSTOMERRR tak semudah abcc weiii , tapi kena selalu rajin promote dekat any laman sosial yang ada , supaya orang boleh yakin yang kita ni trusted seller . Dropship yang saya join takde fee payment pown , free sahaja , ada yang kat luar sana korank kena bayar dulu baru boleh masuk , yelah kadang-2 kita mana cukup duit nak join dropship dengan bayar payment ada  seller mintak rm50 for fee , mahall tuuu banyakk tuuu kalau as a student i boleh beli buku and pen and also  duit belanja makan . "ish kakak ni nak berjaya orang sanggup berkorban duit lah " ye menmang lah dikk oiii , tapi kalau time tu kiter hanya ada rm50 je untuk makan n then niat nak join dropship for tambahkan income belanja hmm nak makan apa dik , kak dah lah jenis tak boleh tak makan darah rendah cepat pitam . Kadang-kadang seller yang amik fee for dropship saja jee ngada-ngada ..bukan kak sorang je cakap orang lain pown cakap sama , sedangkan dropship tuh tolom dye lagi banyak untung dye dapat . okayy kak nak sambung nanti cerita ni midnightt soo i nak u all follow my instagram and fanpage
 
FANPAGE: https://www.facebook.com/marinijamtangan/
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/marini_beauticianfm/

LIKE & FOLLOW KAYY
SAYANGSS U ALL 
ADA REZEKI LEBIH AKAK BUAT GIVEAWAY RM100 BILER FOLLOWERS CECAH 10K

"New Year Giveaway by MF"





Tidak lama lagi sudah hendak masuk tahun 2017.
Mya nak launch New Year Giveaway yang akan bermula hari ini,
14 Disember 2016 - 11 Januari 2017.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah:

Grand Top Referral : RM100

Weekly Top Referral : RM20
(21hb, 28hb, 4hb)

Planner x 2 winners
Topup RM10 x 2 winners
Pouch x 2 winners

*hadiah akan diupdate dari masa ke semasa*

Saturday, 15 October 2016

BEBASKANKU



Lagu BEBASKANKU adalah sebuah monolog, menceritakan tentang diri kita semua yang tidak tahan lagi hidup bermaksiat, dan mahu bebas serta kembali pada yang Maha Agung, Allah.

Lirik: Ustaz Adnin
Lagu Asal: EXO
Mixing: Amin Nordin
Video: Afiq Jamil


VERSE:
Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku..


Sungguh ia tidak terkira,
Sungguh ia tak terkata,
Hidupku bagai hanyut,
Terumbang ambing dgn dosa.

CHORUS:
Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,


Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali..

VERSE 2:
Ku merasa pilu melihat diri aku sendiri,
Ku rasa sayu hidupku tiada arah dan tuju..

Apa gunanya hidup ini,
Andai kau murka kepadaku,
Ku mula menyesali,
Ku menangisi dosa lalu.

CHORUS:
Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku..

Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali.

Bebaskan daku,
Dari nafsuku..
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah.
Bebaskanlah diriku..

BRIDGE:
Tanpamu siapalah diriku ya Allah, siapa diriku?
Ku damba kasih mu (wahai tuhanku), redhamu ( Allah tuhanku)
Oooohhh

CHORUS:
Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu...
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,


Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali...

Bebaskan daku,
Dari nafsuku,
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah..

Bebaskanlah diriku...

VERSE AKHIR:
Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku.

Sunday, 24 July 2016

“Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh”



KLIK DISINI JIKA NAK JOIN 
rugi tak join , prize dye berbaloi bagi pemenang so jom joinn 
:D

Friday, 1 July 2016

Mula degil tapi Akhirnya terima



Okayy pagi nim ada sedikit luahan hati . Sesungguhnya aku tidak tahu nak mula daripada mana . Okayy aku mula dari kisah aku dengan sahabatku . Masa itu aku kongsi kisah cinta lama aku . Dye marah sebab aku still contact dengan ex aku dan jadikan ex aku sebagai abang , siyes bengang sangat kawan aku tuh , dye kata aku akan selalu sakit kalau aku still ada disisi ex aku tuh meskipun sebagai abang n adik , dye suruh aku fikir banyak-banyak dan dengar cakap dye . Kata yang ex aku tuh kalau dye nak kat betol-betol kat aku balik ex aku akan terima aku balik tak payah nak suruh aku tunggu sedangkan dye berhubungan dengan yang lain . Time tuh aku keliru berfikir sejenak dan aku cakap okayy jap bagi saya masa fikir and nanti saya call awk balik kayy . Tiber-tiba terdetik diri ini nak membuka wechat and WOW !! what a lifee , Allah nak tunjukkan kat aku terus dan dengar kawan aku cakap . Allahuakabar Allah menmang sayangkan hamba-Nya dye tak nak aku sakit kalau still kat sisi ex aku tuh sebagai abang and bff . hakikatnya bila aku tengok semua tuh entah mengapa bagaikan sejuta duri dan pisau menusuk hati aku dan tak semena-mena aku rebah dan menitiskan mutiara aku yang agak lama kering nim bercucuran balik . Allahuakbar hanya Allah sahaja yang mampu mengetahui macam mana perasaan aku ini . Aku dapat lihat sungguh bahagia ex dengan si baru with bff dye capital K . Then aku muhasabah diri aku , bahagia sangat air muka dye hurmm , dulu dye tak bahagia ke hidup dengan aku why ? sebab aku halang persahabatan dye dengan bff (K) dye tuh ke . Akhirnya aku sedar . kadang-kadang aku rasa ini semua permainan yang dye mainkan . Tapi kenapa ? Berjanji bagai nak rak tapi tiba-2 huhu , aku tak sangka dalam masa yang singkat nim semua berubah sekelip mata . Allah uji aku dengan semua nim , aku hampir jatuh dan cuba bangkit balik nasib ada sahabatku yang bagi aku semangat untuk bangkit balik . Aku kecewa gila dengan ex aku .Sampai hati aku jadi kosong si kosongnya hanya kalimah Allah yang dapat aku sebut masa tuh untuk rawat hati nim . Ujian apa lagi kau beri kepadaku ini Ya Allah . tapi aku yakin Allah uji sebab dye sayang dan takkan semena-mena Allah nak tunjukkan aku itu hurmm . aku menangis dan akhirnya mata dah kering air mata . Sayang aku terhadap dia bertukar jadi dendam . tapi aku istighfar agar perasaan dendam tuh hilang alhamdulillah hati makin pulih .Akhirnya aku buat keputusan untuk block dye dalam semua laman sosial . aku akan pergi buat selamanya daripada hidup dye . Dye boleh tanya aku "jadi tak nak kawan rapat-2 lah .. k takpe" dye tak paham ke ? dye tak rasa ke apa aku rasa ? dye tak fikir ke perasaan aku . Sakit lh weii , aku pura-pura bahagia depan dye , supaya dye tak risau pasal aku nim , aku nak dye tahu yang aku kuat dan okayy , tapi akhirnya aku menmang lemah . lemah bila melihat semua tuh . Aku ingat dye akan pujuk aku tapi tidak , dye bukan lelaki yang aku kenal 4 tahun dulu , dye lain dye dah berubah !! lelaki yang dulu dah mati dalam hati nim . Huh ! sekarang aku cuba kuatkan diri fokus pada satu Allah ilmu dan family . Cuba rawat hati dengan dekatkan diri pada Allah . huh ! aku yakin Allah dah aturkan jodoh yang terbaik untuk aku maybe dye bukan terbaik untuk aku . . Sayang aku makin kurang bertukar jadi kosong kosong sangat kosong .


Thursday, 30 June 2016

Sejadah Cinta



Maaf malam ini ada sedikit pengkongsian hati yang aku ingin sampaikan . Tentang dia yang sangat aku sayangi , yang sangat aku cintai dan rindui . Aku pernah meminta pada Illahi agar perasaan ini lenyap tetapi malangnya tidak Allah membuat hati ini makin sayang malah Allah tutup pintu hatiku ini dan menjaga  merawat hati aku . Si dia yang dha ada pengganti aku di sisi . Aku happy sangat bila si dia happy sampai saat ini aku redha dengan kehilangan dye sebagai seorang kekasih dan menjadi seorang adik or sahabat baginya , menmang sukar untuk menjadi sahabat disisinya sedangkan hati ini tipu lah kalau kita tak kata cemburu bila si dia dengan pengganti ku itu . Tapi aku yakin pada Satu Allah . Setiap yang dilakukan-Nya ada hikmah . Dan aku yakin ada sebab kenapa Allah hadirkan perasaan sayang buat si dia kepada pengganti aku itu meskipun si dia kata masih menyanyangi diriku dan mengatakan dua-dua dia sayang tak lebih tak kurang pun . Dan sampai membuat si dia keliru bila aku meminta , aku atau si pengganti tuh . akhirnya Aku malas nak gaduh-gaduh aku amik keputusan untuk menjadi Along adik dan sahabat macam mula-mula kenal . Itu lagi baik , malahan aku siap text pengganti aku itu untuk menjadi kawan sebab aku tak nak ada perasaan dendam atas sebab cinta yang tak pasti ini . Aku tak tahu kenapa selepas sahaja aku text si pengganti itu dan hormat dye sebagai kakak aku rasa tenang , macam dalam hati aku ini ada batu yang berat baru sahaja di buang . Ya Allah hanya Illahi sahaja yang tahu bertapah redho nyer aku masa itu dan aku tak sangka aku pasrah macam itu sekali , mungkin aku menmang betol-betol sangat berserah semua pada Allah . Jujur aku tak mampu menyanyangi lelaki lain selain si dia . Dia amat special untuk aku . Perpisahan ini ada sebab aku tahu perpisahan ini Allah dah aturkan sebab Allah sangat sayangkan hamba-Nya dan Allah takut hamba-Nya terjerumus kepada perkara yang hamba-Nya tak pasti akan berlaku . Aku bersyukur sangat dengan perpisahan ini , meskipun hati ini amat merindui seperti dulu , bercakap telefon mesej everyday tapi diri ini cepat sedar . Semua itu adalah jalan-jalan mendekati zina . Dan hati ini menjadi benci kepada jalan-jalan itu dan tak nak ulangi lagi . Hati ini amat berserah pada Allah . Dan mampu berdoa dan solat hajat agar si Dia menjadi jodohku , Hati ini menunggu si dia untuk membuka balik pintu hati ini dengan Cinta Halal iaitu pernikahan . Aku yakin sejauh manapun kau berpisah , sebanyak manapun kau ingin bercinta dengan 100 org perempuan pown , kalau Allah nak kita bersama , sampai satu masa Allah satukan jugak . Aku yakin pada jodoh yang ditetapkan cuma aku sekarang hanya berdoa pada Allah dan menyebut namanya dalam sejadah cinta ku kepada Illahi . Aku kuat dalam menerima ujian dari-Nya kerana Allah sentiasa ada bersama hamba-Nya . Allah ingin aku jaga hati kepada yang betol-betol layak untuk menerimanya itulah suamiku yang entah sape . tapi diri ini berharap si dia , entah mengapa hati ini amat menyanyangi si dia . Adoiii aku syukur dengan perasaan ini Ya Allah Engkau yang hadir dan bagi aku simpan perasaan ini ada sebab . okayy lah cukup sahaja coretanku  nanti aku sambung balik :D

Monday, 27 June 2016

Si dia yang aku Sayang



Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Friday, 24 June 2016

Jauh



Terukir senyumanmu
Dibalik fikiranku
Terbayang semua 
Indah bersamamu
Terngiang kata-katamu
Yang kau ucapkan dulu
Semuanya palsu 
Tapi

Aku
Masih disini
Masih menanti
Masih setia

Oh pedih luka dihati
Inginku terus berlari
Dari realiti
Yang menyakitkan ini

Aku kan tetap menunggu
Walau kau telah jauh
Tinggalkan aku sendiri

Setiap gurauanmu ku simpan
Selalu rindu tawamu

Terus aku menipu diri
Kau kata kau kan pulang nanti
Tapi semuanya tidak pasti

Dan aku terus menipu
Terus ku menipu diri
Ku lagi
Jangan pernah kau
Datang kembali kasih
Tiba masanya
Ku lepas semua kasih

Jangan pernah kau datang
Jangan datang kembali kasih
Tiba masanya aku

Oh pedih luka dihati
Inginku terus berlari
Dari realiti
Yang menyakitkan ini

Jangan pernah kau
Datang kembali kasih
Tiba masanya
Ku lepas semua kasih



:D

Tuesday, 7 June 2016

Tabahkan hati Dekatkan diri pada iilahi


4 tahun menyulam cinta. Berjanji setia. Akan terus kekal bersama walau apa sekalipun yang berlaku.
Saling menyayangi, saling mengasihi.
Bagi saya, dia sebahagian daripada hidup saya. Antara insan yang terpenting.
You are my other half of my heart.
Tapi bila dia pergi tinggalkan saya tanpa sepatah pesan, tanpa sepatah bicara, tanpa alasan yang pasti, langkah ini seolah-olah rebah. Sejujurnya saya yang mintak dia pergi atas sebab nak fokus pada belajar tapi after habis final exam janji akan hubungi dye balik but now ?? . tapi hati ini menjadi rindu padanya.
Hati berkecai lumat jatuh ke bumi. bila dia tiba-tiba senyap saya cuba menghubunginya
Ia mebuat saya jadi Rebah. Hilang punca. Hilang segalanya.
We promise always together, but why you leave me alone?
4 tahun bersama dan akhirnya berpisah. Hati mana yang kuat ?
Lagi-lagi ditinggalkan dengan cara begitu.
Hari-hari yang berlalu makin suram. Makin kelam. Saya banyak habiskan masa bersendiri. Mengenang semua kenangan lalu.
Berharap apa yang berlaku hanya mimpi. Berharap hari esok dia akan muncul di depan saya. tapi itu hanya angan-angan yang sia-sia.

Merancang itu bagus, tapi jangan terlalu berharap. Simpan sedikit dihatimu kesederhanaan, moga terjatuh nanti, tidak terlalu sakit

Saya update status facebook, luahkan perasaan. Menagih simpati. Agar terbuka hati dia untuk kembali.
Tapi, apa yang saya dapat akhirnya?
Hanya kesakitan. Hanya luka yang makin dalam. Hanya air mata yang jadi peneman.
Sampai satu ketika terdetik dihati, sampai bila saya nak teruskan hidup dengan cara macam ni?
Dia mungkin dah berbahagia dengan kehidupan baru. Mungkin bersama insan lain.
Saya? Nak terus bazirkan kehidupan saya hanya kerana satu perpisahan?

Bila kita bersedia untuk menerima kehadiran seseorang itu, maka kita juga harus bersedia untuk kehilangannya.

Saya akui saya alpa disaat saya bercinta.
Disaat saya jatuh hati pada seorang insan yang bernama lelaki. Saya letakkan dia di tangga teratas dalam hati saya.
Saya lupakan Allah S.W.T
Tapi saya tak salahkan dia sepenunya. Khilaf diri saya sendiri.
Saya jaga hati dia sebaik mungkin. Kalau boleh taknak sekalipun hati dia terluka.
Tapi saya terlupa semua itu hanya sia-sia. Kerana dia bukan siapa-siapa.
Tapi Allah?
Dia segala-galanya. Saya tinggalkan sesuatu yang pada hakikatnya paling penting dalam hidup sebagai seorang hamba. Betapa saya berdosa.
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.
(Al-Baqarah: 286)
Dan mungkin kerana dosa-dosa itu, Allah uji saya.
Tapi saya tahu saya boleh jadi kuat sebab saya ada Allah. Setiap langkah saya ada kekuatan.
“Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah Maha mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dialah yang Maha Pengampun, Maha Penyayang “ [39:53]
Perlahan-lahan Saya dekatkan diri kembali pada Allah.
Di setiap pengakhiran solat, hanya air mata yang menemani. Menyesali segala dosa-dosa lalu. Malu kerana setelah sekian lama saya selalu lupakan Dia.
Saya luahkan semua isi hati saya pada Allah.
Saya minta pada Allah supaya bantu saya untuk lupakan bayangan dia. Untuk saya lupakan semua kenangan. Untuk saya tabah mulakan hidup baru walaupun tanpa dia.
Tapi, saya tak pernah minta supaya Allah hadirkan saya rasa benci pada dia.
Kerana, dia insan yang pernah hadir bawa kebahagiaan dalam hidup saya.
Jadi saya hanya mohon pada Allah supaya saya tidak lagi rindukan dia.  Semoga Allah jaga dia.


Dengan menjatuhkan orang lain, kita tidak akan menemukan apa-apa. Selain, kekalahan di hujung jalan.

Jangan doakan yang buruk-buruk sebab semua itu hanya akan menambahkan rasa sakit dihati kita.
Doakan yang baik-baik sahaja supaya hati kita turut tenang.
“ Jika kamu ingin Allah berkata-kata padamu, bacalah Al-Quran. Sebaliknya, jika kamu ingin berkata-kata kepada Allah, dirikanlah solat. “
Saya buka kembali kitab suci yang telah sekian lama saya tinggalkan. Al-Quran yang mana saya pernah khatam satu ketika dulu. Berhabuk. Kusam.
Ya Allah, saat itu saya cukup takut.
Bagaimana jika sebaik sahaja saya buka Al-Quran itu, saya tidak lagi dapat membaca ayat-ayat suci itu. Bagaimana jika Allah tarik nikmat yang dia berikan selama ini kerana saya telah sekian lama tinggalkan kitab suci itu.
Saya menangis lagi.
Air mata tumpah tanpa saya pinta.
Saya kuatkan semangat untuk membaca setiap ayat.
Walaupun tanpa terjemahan saat itu, hati ini makin tenang. Makin kuat. Seolah-olah satu semangat meresap dalam diri.
“ Al-Quran itu petunjuk dan penawar “
Tipu jika saya cakap saya langsung tak rindukan dia.
Tapi saat perasaan tu datang, saya akan cepat-cepat baca Al-Quran. Supaya hati saya kembali tenang. Supaya perasaan itu hilang. Alhamdulillah, sangat berjaya.
Sangat membantu.

Akan dapat semangat yang kita perlukan untuk menempuh hari-hari yang mendatang. Untuk kita terus melangkah berani ke hadapan tanpa bayangan kenangan semalam.

Tinggalkan segala kenangan lalu. Bukan mudah, tetapi kepalkan tangan dan bisikkan pada hati bahawa aku boleh!
Andai jatuh, bangkitlah. Bila kecewa, sabarlah. Bila menangis, senyumlah. Andai hilang harapan, berdoalah. Moga bahagia.
Saat dia tinggalkan saya tanpa sebab pesan, tanpa sebab yang pasti, saya menangis. Banyak menyendiri.
Kadang-kadang seolah menyalahkan takdir.
Saya dah cuba jadi yang terbaik untuk dia, tapi kenapa Allah masih bawa dia jauh dari saya? Kenapa Allah ambil dia dari saya? Kenapa Allah ambil orang yang saya sayang.
Kita rasa kita dah cukup yakin dengan pilihan kita. Dengan cinta dalam hati kita. Namun bukan kita penentu segala. Tapi Dia. Allah. “ – Rusydee Artz
Tapi bila renung kembali. Bila saya kembali ke jalan yang sepatutnya, saya jumpa jawapan.
Ada sebab kenapa Allah ambil dia dari saya. Ada sebab kenapa Allah biarkan dia tinggalkan saya tanpa sebarang alasan yang pasti. Setiap yang berlaku pasti ada sebab.

Bila Allah tidak beri, bukan bermakna Allah benci. Tapi mungkin ada sesuatu hal yang Allah mahu kita mengerti.

Jika Allah biarkan dia berterus terang, adakah saya masih mampu untuk jadi sekuat ini?
Andai dia jujur beritahu saya hati dia sudah ada insan lain, adakah saya mampu untuk terima kenyataan itu ?
Kerana itu Allah biarkan segalanya kekal jadi rahsia.
Allah tak mahu saya rebah tersungkur hingga tak mampu bangkit kembali.
Kenapa nak terus tagih penjelasan sedangkan Allah dah jaga hati kita sebaik mungkin. Kenapa nak tambah lagi luka.
Adakah penjelasan mampu mengubah segalanya kembali seperti sediakala?
Bersediakah untuk lebih terluka dengan jawapan yang bakal kita terima?
“ Bila tak ada jodoh, bukan kerana dia tak baik untuk kamu atau sebaliknya. Tapi sebab dia memang tidak tertulis untuk kamu di Lauh Mahfuz sejak dari azali lagi. Atau mungkin kerana makin dekat kamu dengan si dia, makin kamu menjauh dengan DIA. “ – Rusydee Artz

Sunday, 29 May 2016

Tabahkan dan kuatkan hati ini



Sesungguhnya hati ini lemah dan tidak berdaya lagi Ya Allah. Sungguh berat ujian yang engkau berikan , kau hadirkan perasaan rindu yang mebuak-buak dalam diri hambamu ini , aku tak kuat aku lemah , bila hadir perasaan nim, aku melepaskannya kerna aku ingin lebih dekatkan diri dengan maha pencipta dan ilmu . Di saat aku sibuk dengan fokus pada ilmu , diri ini jarang untuk memikirkan tentang si dia , tapi bila sahaja habis final exam , hati otak nim asyik ada si dye , aku selalu berdoa agar perasaan ini hilang but why ! ia tak menghilang , kenapa Allah ujikan diri ini dengan perasaan macam nim. aku tak mampu , hari-hari aku ingin menghentikan tangisan ini , tapi tak boleh , aku jujur aku rindu dye. aku selalu sebut nama dia dalam doa aku. sebab aku sangat sayangkan dye , sampai tahap , aku tak mampu hadirkan lelaki lain untuk menggantikannya. adakah aku terlalu melebihi mencintai dye daripada Allah , sampai Allah uji aku begini.

Aku mesej dye jujur dengan perasaan aku. jawapan yang dye bagi hanya ini "Sory , ples tngglkn sy.. sy mix maaf sgt2 , crilah pgnti laen, sy bkn utk awk , awk trllu baik , sy hrp awk fhm . bkn sy dh ad pgnti . pless fhm sy . sy nk cinta halal. assalamualaikum". aku pown inginkan cinta halal , tapi janganlah tak de satu mesej pown dye reply dgn jawapan aku . and masa aku main wechat aku terscroll and terjumpa satu acc wechat dye adalah perempuan yang pernah hadir dalam hubungan kterorank , si dye pernah mengaku yang dye hanya berkawan dgn perempuan tuh dan aka bff gitu , siyesly sakit hati , aku tak kisah klau dye nak berkawan but pless don't be over . sampai time aku tertidor otp dgn si dye , si dye boleh call org lain WTH okayy now aku dah mula nak mencarut , sakit babe hati nim siyesly i feel the pain until now . okayy sambung psl scroll tadi and then i trnmpk perempuan tuh screenshot yang dapat mesej from BFF DIGI , i tak pasti daripada si dye or kawan perempuan tuh . yang screenshot tuh dye kata macam nim "ikt brthday girl lha , kte oke jew" and i smell something a bit fishy kat situ . and i try to contact him and asked , dye ada layan perempuan lain or kuar or wish dye kata tak , tapi hati nim kuat kata yang tuh si dye . And i screenshot tuh and mintak tolom kawan lelaki si dye utk bgy tuh ke si dye tengok , and i xnak dye by jwpn apa-apa utk screenshot tuh , i don't want to feel that pain again . truly my heart is really pain i mean it . selepas i suruh kawan si dye tunjuk . tak pasti lah si dye dah tengok belum , and then i try to stalk that girl back , tengok moment pasal tuh dha takde , korank rasa ?? apa maksud dye , huh malas nak tanya dye , sebab tahu jawapan yang dye akan bagi tuh menyakitkan . Cuba bayangkan perempuan yang sama ! huh , kalau nak sangat kat perempuan tuh cakap , tak payah nak tipu bagai , kata sayangkat aku lah semua , nak cinta halal lah , but in the someday layan perempuan lain . aku pown layan jugak lelaki lain, but bukan macam dye , aku tak pernah jumpa pown lelaki tuh , but dye siap boleh pergi dating huh ! panas hati , tengah grill nim , luah kat blog nim , dengan nangis dgn hati panas huh ! semua ada lah

So now ! aku dah cuba untuk kuatkan hati nim , dekatkan diri dengan buku yang menjelaskan tentang cinta dan ilmu , and now aku dah sikit demi sedikit dha move on , alhamdulillah dengan ada Allah , family insya-Allah aku kuat , untuk lupakan dye . aku pasti akan lupa . aku pasti . hmm tapi sukarr arghhh stress lagi . tolom ye hati lupakan dye . Kenapa lah Allah asyik buat aku sukar nak lupakan dye why ? dye dah sakitkan hati aku , and then what ? kenapa lah aku mengenal cinta manusia huh ! aku tersilap langkah mengenal cinta manusia sebelum cinta Allah , but its okay masih belum terlambat untuk megejar cinta Allah balik . okayy dah rasa ngantuk , alhamdulillah teraktif lah sikit blog nim ye :D

Sunday, 24 April 2016

What reason ??


Okayy now nak ada sedikit cerita yang nak disampaikan . hahaha cerita ap eh ?  oh ye What reason . Sebenarnya ap sebab ye saya ada perasaan tuh . sepatutnya tak payah , sebab its nothing pown between us . Yang saya tahu  nothing special. Tapi and but why thats feeling come to me. Susah bila nak jujur taO . sebab nanti hati kiter yang sakitkan. Oh my ! Apa semua nim. Okayy saya tak tahu nak cerita apa sebenarnya , tapi itulah ceritanya . okayy pendek plak ayat nim , macam mana nak panjangkan lagi cerita nim . i have no idea. Okayy lah kiter tutup cerita what reason tuh we continue to next topic . Topic nim plak tentang exam Test 2 Microeconomics esok . Siyes saya cakap subjek nim , susah nak faham . menmang tak faham terus lah senang cerita. Dha takde basic ekonomi macam nim lah . Tapi saya cuba jugak usaha untuk faham and faham , sampai tahap dha rasa stress dengan subjek nim . hmmm sedeyh hilang semangat nak belajar disebabkan satu subjek nim jah. Dha lah pensyarah tuh kata final exam , menmang susah hmm sedeyh macam mana nak buat nim . Kena Study smart nim and hard nim !!! . I can do it . tengok bagi semangat sendiri huhu. esok test 2 micro adalah untuk backup test midterm hari tuh , sebab tak ramai yang dpt 90+/100% saya pown dapat 51%/100% ko rasa ?? lemah kan huh . Siyes cakap subjek nim payah . Subjek nim kalau lepas kelas tak ulangkaji balik , menmang ko lupa lah , dha lah setiap formula menmang wajib hafal lah , xde nyer dye nak letak kat paper macam statistik better statistik lah daripada yang nim . Dbar lah harap test 2 nim dapat 80% above . Insya-Allah . USAHA pasti boleh !!
okayy lah setakat nim lah coretan saya . hmm 

GiveAway Mei by Ann

Assalamualaikum wbt..hii
Bismillahirahmanirahim..

http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html

Klik banner untuk menyertai


Senarai Sponsor:
Ann , CikNurul , MissBanu , AmirahAzman , UmieYana , #JMbelog , Azira , Farrah


Monday, 18 April 2016

Ujian untuk ku



Selamat malam untuk bloggers semua , hari nim nak kongsi sikit cerita kat korank kisah minggu nim , terlalu banyak ujian minggu nim dan semester kali ini. malam jumaat hari tuh ada kisah yang amat menyedihkan sekali , mungkin ada kesalahan saya kot yang saya buat dan satu lagi saya terlalu cuai. hari khamis malam jumaat laptop saya hilang dicuri oleh sape tak tahu , yang dapat dikenal pasti adalah pelajar kolej sendiri , dan mereka ialah lelaki . WTH okayy sorry mencarut plak ish-3 . marah-marah sebab apa dalam laptop tuh ada assignment yang saya kena submit pada hari jumaat ko rasa ?? apa perasaan saya pada masa tuh ?? letih kot , kalau slide xpe  nim folio . stress lah kalau ye pown nak curi sekali bagitahu lah dulu , eh ?? ada ke pencuri mintak izin , itu pencuri nak masuk dalam lubang perangkap lah jawabnya. Masa tuh saya letak laptop atas meja sebab penat dha dalam kul 2 pagi kebiasaanya , saya letak dalam locker , disebabkan letih sangat sy letak lah kat atas meja belajar . meja belajar dekat dengan tingkap tak pernah agak pown kejadian ini akan berlaku . Tapi semalam rasa tak sedap hati dha sebab nak letak atas meja hajatnya sebentar jah , tapi tertumpah air minum atas keyboard laptop , nak keringkan punya pasal letak lah atas meja tuh and alaskan dengan tisu kering . Eh tup-2 bangun tak perasan lagi sebab terus ke bilik mandi . balik jah dari bilik mandi tengok-2 baru perasan yang satu tingkap terbuka luas , dan tingkap yang betul-2 dengan meja tulis letak laptop longgar menmang ada orang bukak , and meja tuh basah. Mula tuh ingat saya alihkan letak kat mana ke apa ke , rupanya tak yes betOl-2 hilang . time tuh dha nak nangis dha , mana tak nyer , assignment dalam tuh lagi oh stress lah . Terus call abah , sebab time tuh abah otw nak datang kat asrama . mula-2 call abah tuh tak tahu nak cakap mana , menmang xde suara kuar sebak , iyelah laptop tuh baru jah setahun tup-2 hilang plak . adoii ap perasaan anda ? hmm paham-paham je lah . lepas tuh  off fon mesej jah abah , xtahu nak cakap macam mana . and abah reply lah , tnya macam mana boleh hilang and apa-2 lagi so cerita lah A-Z . and abah cakap takpe lah tunggu lah nanti abah sampai kita bincang kayy . Bila abah sampai tuh , macam tadi lah tanya lagi , time tuh nak nangis dha tahan jah muka ngn air mata nim . abah kata tuh lah carelesss lagi , dha tuh nk buat kerja assignment macam mana ? nak beli yang baru ke ? time tuh rasa bersalah lah sebab iyelah laptop yang sebelum dha lah abah baru beli nak beli plak yang baru , dalam sehari abah dha habiskan beribu untuk aku ! ??? saya jenis yang mudah rasa bersalah . tapi saya akan ganti balik duit abah tuh . Tapi abah kata takyah plak , tapi tetap nak ganti jugak . tunggu elaun masuk jah nim . yes menmang apa sahaja yang saya perlukan my parents can give to me , tapi saya tak amik kesempatan dengan apa yang mereka bagi kat saya . Besar sangat pengorbanan mereka , sampai saya tak mampu nak balas lagi . my parents cuma nak result yang terbaik jah , itu jah mereka nak , nak lihat saya berjaya , Aduihh dha nangis dha menaip cerita nim :'( :'( hmm . takpelah esok ada quiz huh , see ya bloggers .

Saturday, 9 April 2016

"Mini Segmen by Syaidah Seha"



Good morning today i'm join segmen from our cute blogger , lambat tidor malam nim , dha tak boleh tidor tadi petang tidor banyak kali tuh jadi macam nim , untuk blogger nim sebelum i start cuti i akan banyak join giveway and segmen yang di blog nim . takde masa nak update kisah-2 kat kolej , yang boleh cerita ialah assignment yang berlambak tuh jah , tak lama lagi nak final exam dha , oh no !! huhu tak sabar nak balik jah sebenarnya , rindu rumah dha . kah-3 okayy back to our segmen , segmen nim berlangsung 
6 april 2016-6 mei 2016
so sape-2 berminat boleh join ye 


Wednesday, 6 April 2016

Giveaway April Cash RM600 by Emas Putih

Salam.

Cash RM300 x 1 , Cash RM200 x 1
Cash RM50 x 2

Start : 5 April - 30 April 2016
Good Luck !

Friday, 1 April 2016

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500





Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah


Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah.

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula
1 April sehingga 14 April 2016
dengan klik link di bawah ini

Sunday, 27 March 2016

"Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih"


*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

"1st Giveaway by Semanis Anggur"

Assalamualaikum….

Atas permintaan rakan fa ni cik puan Semanis Anggur. Dengan lafas Bis'milahhirahmannirahim, fa melancarkan GA dari Semanis Anggur bermula hari ini. GA ni bertujuan mencari like dan follower yang ke 250..Harap korang sudi undi. Jommmm join GA !! #250


Hadiah :
Topup RM10 X 2 pemenang
Bloglist(May) Greenfarra X 5 blog
Bloglist(May) Semanis Anggur X 5 blog
BLOG REVIEW di Greenfarra X 2blog
BLOG REVIEW di Semanis Anggur X 2blog
*2 hadiah misteri kepada 2 pemenang misteri #250

Date : 24 Mac – 15 April 2016

KLIK BANNER UNTUK JOIN....

Saturday, 26 March 2016

GIVEAWAY DAN SAMPLE PERCUMA



Hai semua lama saya tak update blog and kongsi kisah saya about cuti and travelling sorry lah takde masa , tengok blog nim pown suram jah kan . because semester nim banyak assignment yang nak kena siap and internet kat hostel nim pown slow jah . nak bukak laptop pown hal-2 penting jah . 
bw today saya ad join satu giveaway from akak bloggers saya . so sape-2 yang minat nak join boleh join just klik dekatt link bwh gambar  ye and share to others ye :D


http://irismyra.blogspot.my/2016/03/giveaway-dan-sample-percuma.html
KLIK DISINI

TAMAT: 29 MARCH 2016

MENCARI 5 PEMENANG BERTUAH
 







 









Saturday, 9 January 2016

"Segmen : Jom Tambah Follower "



 Jom join segmen from blogger nim , Sama-sama kita upkan followers kita jom ! tak rugi pown huhu , okayy lah tak tahu nak tulis apa lagi takde idea , tiber-2 malam nim nak join segmen hehe okayy :D